SODEV “Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu” Yayımlandı

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından hazırlanan “Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu” 3 Mart 2021 günü zoom üzerinden organize edilen bir toplantıyla basına ve kamuoyuna duyuruldu.

Her geçen gün giderek artan uyuşturucu ve madde bağımlılığı, toplumun en önemli sorunlarından birisi haline gelmekte. SODEV tarafından hazırlanan “Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu” uyuşturucu ve madde kullanımıyla ilgili çarpıcı bilgileri ortaya koydu.

Araştırmaya katılan ailelerin %51,8’i yaşadıkları bölgede uyuşturucu bağımlılığı sorunu olduğunu belirtirken, madde bağımlılığı sorunun başlıca nedeni olarak %44,3 ile aile içi iletişimsizlik ve sevgisizlik öne çıkıyor. Ayrıca, araştırmaya katılan ailelerin %58,8’i okul ve çevresindeki güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu söylüyor. SODEV tarafından focus grup ve CATI yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma, İstanbul’un Bağcılar ve Sultanbeyli ilçelerinde ortaöğrenim çağında çocuğu olan ebeveynler arasında yapılmıştır.

Araştırma kapsamında 4 focus görüşme ve CATI yöntemiyle %95 güven aralığında %3 hata payı ile 1067 görüşme yapılmıştır. İstanbul’un Bağcılar ve Sultanbeyli ilçelerinde yaşayan anne, baba, genç erkek ve genç kadınlarla yapılan focus grup görüşmelerinde gençlerden ve ailelerden son derece çarpıcı bilgiler alınmıştır. Bu kentlerde yaşayan gençlerin ve ailelerinin madde kullanımına dair birçok bilgiye hakim olduğu görülmektedir. Maddelerin alt ve üst fiyat limitlerinden tutun, nerelerden temin edilebileceğine, satışların nerelerde ve hangi yöntemlerle yapıldığına kadar birçok alanda bilgiye sahip oldukları görülmektedir. Bu durum madde kullanımının ve satışının bu kentlerde ne kadar yaygın olduğuna dair bir göstergedir.

Madde kullanımının ne kadar yaygınlaştığına dair bir örnek ise okullarda madde kullanan ve kullanmayan gençlerin gruplaşması hatta zaman zaman bu iki grup arasındaki gerginliklerdir. Gençlerin bazılarının madde kullanan grupların daha havalı kaldığını, kullanmayanların ise daha sıradan kaldığını anlattıkları görülmektedir.

Birçok gencin madde kullanımını finanse etmek için telefonunu sattığı, ailelerinden kitap alacağım diye para istediği, bazılarının ise kendi kullanımını karşılamak için satıcıya dönüştüğü gençler tarafından paylaşılmıştır. Aileler tarafında ise konu hakkında ciddi bir panik mevcuttur. Bazı aileler kentlerdeki madde kullanımının yaygınlığından dolayı çocuğu sadece sigara içiyorsa buna sevinir hale geldiklerini paylaşmaktadırlar. Ailelerin önlem taleplerinde ise cezaların artırılması, denetimlerin sıklaştırılması, gençlere daha fazla spor imkanının yaratılması ve özellikle sorunlu okullarda güvenlik görevlendirilmesinin yapılması öne çıkmaktadır. Bazı orta ve orta üstü gelir grubundaki aileler yaşamlarındaki diğer alanlardan fedakarlık ederek sadece kapıda özel güvenlik var diye çocuklarını özel okullara gönderdiklerini belirtmektedirler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir